Marjojen terveysvaikutukset

Mietitkö koskaan mitä ruoka-aineita syöt päivittäin ja kuinka ne vaikuttavat sinun elämääsi?

Marjat ovat sitä aitoa super-ruokaa ja ne sisältävät vieläpä sellaisia tehoaineita, että olisi typerää olla napsimatta niitä päivittäin! Käsittämätöntä on se, miten hyvältä ne kaiken lisäksi maistuvat. Marjojen konsepti on timanttinen ja sitten nämä vielä kasvavat metsissä, joissa jokamiehenoikeudet antavat luvan ilmaiseen keruuseen. Eihän tätä esimerkiksi Yhdysvalloissa tai Aasiassa meinata todeksi uskoa, että voit lähteä tarpomaan pöpelikköön ja kerätä superfoodit talteen. Me suomalaiset olemme onnekkaita, joiden on korkea aika vetää saappaat jalkaan ja lähteä marjametsälle.

Monet marjojen terveysvaikutuksista liitetään antosyaaneihin. Antosyaanit ovat flavonoideihin kuuluvia polyfenoleja, joita on paljon sinisissä, mustissa ja punaisissa marjoissa. Mitä tummempi väri, sitä enemmän antosyaaneja ja tummissa marjoissa onkin antosyaaneja enemmän kuin missään muissa ruoka-aineissa. Mikään ei siis voita mustikkaa ja mustaherukkaa! Antosyaanien käytön on havaittu pienentävän useiden sairauksien, esimerkiksi sydän- ja verisuonisairauksien, silmäsairauksien ja syövän riskejä. Suomalaisessa metsämustikassa on antosyaaneja tuplasti sen, mitä pensasmustikoissa. Suosi siis metsämustikkaa.

metsämustikka

Mitä marjoista irtoaa elimistölle?

  1. Monipuolisesti kuitua
  2. Erilaisia polyfenoleja
  3. Vitamiineja
  4. Kivennäisaineita

Marjoista on tehty lukemattomia määriä tutkimuksia ja tiedonkeruuta ympäri maailman. Marjat auttavat pitämään mm kolestrolin kurissa, hidastavat aivojen vanhenemista ja auttavat silmien terveyttä! Dosentti Riitta Törrönen, Itä-Suomen yliopistosta on koonnut yksiin kirjoihin ja kansiin yli 50 kansainvälistä tutkimusta mansikan, vadelman, mustaherukan, mustikan ja puolukan terveysvaikutuksista. Mikäli Riitan tutkimustyö kiinnostaa, tästä pääset lukemaan.

Jos työskentelet tietokoneella, ota menullesi mustaherukka. Mustaviinimarjan on todettu vähentävän tietokonetyön aiheuttamaa näön tarkkuuden huononemista. Japanilaisessa tutkimuksessa mustaherukan havaittiin vähentävän hartioiden lihasjäykkyyttä ja parantavan yläraajan verenkiertoa. Nämä kiitos antosyaanien, jotka parantavat ääreisverenkiertoa ja lihasten hapensaantia.

Marjojen vaikutus aivoihin

Marjojen on havaittu eläinkokeissa vaikuttavan positiivisesti aivotoimintaan. Ikääntyvillä rotilla tehdyissä kokeissa mansikka ja pensasmustikka paransivat sekä motorista että kognitiivista toimintakykyä. Mustikka ja mustaherukka puolestaan paransivat hiirillä tehdyissä kokeissa niiden suoriutumista paikkamuisti-testeissä. Suomessa tehdyissä väestötutkimuksissa runsas marjojen syönti on yhdistetty pienentyneeseen metabolisen oireyhtymään.

marjojen terveysvaikutukset

Matala-asteinen tulehdustila on usein taustalla

Elimistön matala-asteinen tulehdustila on monien sairauksien taustalla. Itä-Suomen yliopiston tutkimuksessa marjojen syöminen alensi matala-asteista tulehdustilaa (tai tilanne pysyi ennallaan). Vertailuryhmällä tulehdustila kohosi. Niinikään Suomessa tehdyssä tutkimuksessa, mustikoita päivittäin 100g nauttivien tulehdusarvot paranivat.

Sydän- ja verisuonitaudit kuriin marjoilla!

Törrönen kertoo tutkimuksesta, jossa havaittiin mansikkajauheen nauttimisen laskevan kolesterolia (ylipainoisilla), jopa 10% parin kuukauden aikana. On myös havaittu, että mansikat alentavat LDL-kolesterolia ( joka on yksi sydän- ja verisuonitautien ja kakkostyypin diabeteksen riskitekijöistä). Tutkimuksessa, jossa seurattiin 35 000 amerikkalaista naista kuuden vuoden ajan, havaittiin puolestaan, että mansikat parantavat verisuoniterveyttä. Mansikoita säännöllisesti (vähintään 1 x vko) nauttivien kuolleisuus sepelvaltimotauteihin ja sydän- ja verisuonitauteihin oli pienempi kuin muilla.

Niinikään mustaherukan on havaittu parantavan verisuonten toimintaa — eli antosyaaneja huiviin vaan!

Insuliinipitoisuus on hyvä pitää tasaisena

Puolukka, mustikka, mansikka ja mustaherukka alentavat insuliinipitoisuuksia ruokailun jälkeen. Marjojen nauttiminen ei nosta veren insuliinia yhtä korkealle, kuin saman sokerimäärän nauttiminen.

Itä-Suomen yliopiston tutkimusten mukaan mustaherukan syöminen auttaa säätelemään verensokeria ja mansikan osalta puolestaan on havaittu, että se lieventää verensokerin nousua varsinkin silloin, kun mansikkaa on nautittu ennen ateriaa (kokeessa nautittiin mansikkaa juomana).

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *