6 varmasti tehoavaa venyttelyliikettä jaloille!

Istumisesta on muodostunut ongelma yhteiskunnassamme. Valitettavasti istumisen vähentäminen minimiin tuntuu hankalalta idealta, kun niin moni työ sitä vaatii. Pitkään istuminen mm tekee vahinkoa selälle, lonkankoukistajille sekä reisille, toisin sanoen koko kropalle. Käydään läpi tässä artikkelissa muutamat perusvenytykset, jotka auttavat pitämään kropan terveenä ja joustavana. Venyttelyn helposti unohtaa, älä tee tätä virhettä vaan ota venytykset osaksi arkea, se antaa pitkällä juoksulla paljon hyvää!

polvenkoukistus

Venytys 1: Lonkankoukistajat

Nämä on helppo saada jumiin niin liikkumalla kuin istumalla. Lonkankoukistajien jumit ovat siitä harmillisia, että ne voivat lopulta aiheuttaa selkäkipua. Jos erityisesti työtila sallii, suositeltavaa olisi venyttää lonkankoukistajia 2-3 kertaa tunnin sisällä. Katso alta lonkankoukistajan venytys: 

Venytys 2 ja 3: Etu- ja takareidet

Jumit etu- ja takareisissä voivat riittävän pitkälle päästessään pahentaa jalan virheasentoja. Mahdolliset virheasennot pidemmällä ajalla nostavat riskiä esimerkiksi rasitusvammoihin. Usein rasitusvammat ja tulehdukset ovat eräänlaisen ”ketjureaktion” tulosta: yhden paikan jumi johtaa toiseen ja niin edelleen. Lopulta mahdollinen virheasento voi saada aikaan tulehduksen alueella johon on kohdistunut liikaa kuormitusta. 
 

Etureisien venyttelyssä suositaan jälleen jo lapsena opittua liikettä. Jos venytys ei tunnu, ”työnnä”  etureittä eteenpäin. Liikkeen voi tehdä myös seisaaltaan tuen kanssa.

Alla esimerkit reisien venytyksestä:

etu- ja takareiden venytys
takareiden venytys

Venytys 4 ja 5: Pakarat

Tämä saattaa kuulostaa hassulta, mutta erityisesti ristiselän kipujen taustalla voivat olla heikot ja/tai jumissa olevat pakaralihakset. Tähän säännöllinen venyttely on erittäin tärkeää. Hierojien työtä täytyy myös arvostaa. Jumittuneiden perslihasten avaaminen tahtoo vain olla toimenpide, joka saa raavaimmankin henkilön kyyneliin.
 
Pakaralihaksille eniten hallaa tekee istuminen. Suurina lihaksina ja myös sijaintinsa vuoksi parakalihakset toimivat ns. tukilihaksina. Tämä johtaa herkästi selkäkipuihin jos superliikkeemme istuminen on päässyt heikentämään pakaralihaksia. 
 
Eri venytykset kohdistuvat hieman eri kohtaan kankkuja, mutta samaa liikettä vähän muuttamalla venytyksen saa kohdistumaan useammalle alueelle. Ensimmäinen liike venyttää vähän syvemmältä ja toinen enemmän pakaralihaksen sivuosaa:
sisäreisi
reisi kierto

Venytys 6: Pohkeet

Pohjelihaksia voi venyttää usealla tavalla. Alla oleva asento toimii parhaiten silloin, kun käytössä ei ole tasoa joka jättäisi kantapään alueen tyhjän päälle. Kannattaa taivuttaa hieman lattiaa vasten olevaa jalkaa paikantaakseen kohdan jossa venytyksen pitäisi tuntua.

Älä sivuuta venyttelyä! Takaat paremman ja mukavamman vanhenemisen itsellesi kun teet työn nyt. Tsempit kaikille jatkoon!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *